Radio interviews

Kort na mijn promotie in 1988 ben ik diverse malen geïnterviewd voor de radio. De leukste waren die met Ellen Brusse en Wim Bosboom in de Tros Nieuwsshow. De eerste keer ging het zo goed, dat ze me nog tweemaal teruggevraagd hebben. Ik vertelde dat ik wat opzag tegen dat heen en weer rijden en toen stuurden ze me een auto met chauffeur!  Meestal ging het interview over cosmetica, de effecten daarvan en de bijwerkingen, omdat ik immers op dat onderwerp gepromoveerd was. Ook ging het meer dan eens over veroudering van de huid en de behandeling daarvan met cosmetische producten. In die tijd werd er een crème in de markt gezet die rimpels zou tegengaan. Het product, dat naar ik meen Anti-age Retard heette, werd zwaar gepromoot met advertenties in alle landelijke dagbladen. Die crème bevatte als actieve stof (tegen de rimpels dus) retinol. Retinol is vitamine A en dat deed niets tegen rimpels, of in ieder geval was er geen enkel bewijs voor. Maar ik begreep wel waarom ze dit gebruikten en effectiviteit claimden. De enige stof die namelijk wel wat hielp tegen rimpels en veroudering was vitamine A-zuur (tretinoïne, retinoic acid) en daarop wilden ze meeliften. Maar vanwege de agressieve eigenschappen ervan, mocht en mag die stof niet in cosmetica gebruikt worden.

En terwijl ik dit schrijf komt opeens uit mijn geheugen bovendrijven dat de Consumentenbond destijds een proces had aangespannen tegen de fabrikant vanwege die - niet-onderbouwde - claim van antirimpelwerking. Ze hadden mij gevraagd om een rapport te schrijven. Dat heb ik gedaan en dat werd als bewijsstuk ingebracht. De rechter vond dat echter geen overtuigend bewijs, want wie is die De Groot in zijn praktijkje in een perifeer ziekenhuis nou helemaal? 

Ik wist wel raad en adviseerde de Consumentenbond om het aan een hoogleraar te laten zien en hem te vragen wat hij ervan vond; misschien zou een Hooggeleerde op de rechter meer indruk maken dan een Weledelzeergeleerde. Afijn, ze benaderden inderdaad een hoogleraar dermatologie, professor ......, die van het onderwerp absoluut geen verstand had. Dat wist ik, maar de Consumentenbond niet. De hoogleraar keek mijn rapport door, schreef een briefje dat hij dat gedaan had, dat hij het helemaal met me eens was en dat er wetenschappelijk geen speld tussen te krijgen was. Was getekend, prof. dr. ............... De Consumentenbond ging terug naar de rechter, die zag het fiat van de hoogleraar, de bond werd in het gelijk gesteld en de fabrikant moest alle advertenties rectificeren. Mijn vertrouwen in de rechtspraak had een fikse knauw gekregen. Ik was gelukkig wel zeker genoeg van mezelf om er niet boos of beledigd over te zijn.    

Hieronder kunt u de radio-interviews, die ik heb kunnen vinden, beluisteren. Ik heb de onderwerpen erbij geschreven en, waar bekend, de datum en het programma. Wel de luidspreker wat harder zetten, want ik heb altijd een donkere zachte stem gehad. Ook werd ik soms telefonisch geïnterviewd, wat de geluidkwaliteit ook niet ten goed kwam. En ik moest bovendien de fragmenten nog flink comprimeren om ze op de website te kunnen zetten.  

Tros Nieuwsshow eerste keer  1989 Cosmetica bijwerkingen 

Tros Nieuwsshow 2e keer, 1989 Cosmetica bijwerkingen en Ingredient Labelling 

Tros Nieuwsshow 3e keer, 9 juni 1990, Huidveroudering en Anti-Age Retard 

1989 Bijwerkingen van cosmetica, vooral allergie voor Kathon CG, 3 minuten 45                                                     seconden, daarna Keuringsdienst van Waren 

Tros Klantenservice augustus 1990 Zweten, telefonisch interview

Jaar en programma ombekend. Retinol, telefonisch interview 

Programma: Wetenschap, 1983, samen met Dr. Liem Keuringsdienst van                                                                        Waren. Cosmetica, naar aanleiding van Boek Unwanted effects of cosmetics                                                                              and drugs used in dermatology

Programma en datum onbekend. Onderwerp: Huidkanker. telefonisch interview