Artikelen in internationale tijdschriften

Als ik goed geteld heb, zijn er tussen 1977 en 2022 144 artikelen verschenen in niet-Nederlandstalige wetenschappelijke tijdschriften, waarvan ik eerste of enige auteur was (n=129) of medeauteur (n=15). Verreweg de meeste werden gepubliceerd in Engelse/Amerikaanse periodieken, slechts 6 in Duitse, waaronder 5 in Dermatosen in Beruf und Umwelt, waarvan ik enkele jaren lid van de redactieraad was. Deze werden overigens wel in het Engels gepubliceerd. Van de internationale tijdschriften was Contact Dermatitis, het belangrijkste tijdschrift op het gebied van - u raadt het al - contact dermatitis (contacteczeem), mijn ''lijfblad'': 99 van mijn artikelen werden hierin gepubliceerd. Een ander belangrijk tijdschrift was American Journal of Contact Dermatitis (vanaf 2002 Dermatitis), het tweede tijdschrift op het gebied van contactallergie. Vooral wat meer recente artikelen zijn in dat tijdschrift verschenen, wat mede een gevolg is van mijn toetreden tot de redactieraad (''Editorial Advisory Board'') in 2013, in totaal 17 publicaties. Twee of meer artikelen werden gepubliceerd in Journal of the American Academy of Dermatology (n=3),  British Journal of Derma-tology (n=3), Lancet (n=2),  International Journal of Cosmetic Science (n=2) en Clinics in Dermatology (n=2). In elk van de volgende tijdschriften (in willekeurige volgorde) werd één van mijn artikelen gepubliceerd: British Journal of Clinical Pharmacology, Clinical and Experimental Dermatology, Archives of Dermatology, Journal of Applied Cosmetology, Dermatologic Clinics, British Medical Journal, Cosmetics & Toiletries, Urology, Drugs and Therapeutics Bulletin, Journal of Toxicology Cutaneous and Ocular Toxicology en European Journal of Dermatology.

Onderwerpen

Verreweg de meeste artikelen gingen over contactallergie/ allergisch contacteczeem, slechts 13 over een ander onderwerp, waarvan een aantal direct of indirect aan contactallergie gerelateerd was. Contactallergie voor 8 stoffen werd door mij als eerste beschreven.

Al mijn onderzoek is klinisch geweest, basaalweten-schappelijk onderzoek heb ik nooit verricht, en dat is natuurlijk niet verwonderlijk, omdat ik altijd een perifere praktijk heb gehad.

Tweemaal in The Lancet!

Trots ben ik op mijn 2 publicaties in The Lancet (plus een ingezonden brief), dat op de New England Journal of Medicine na het belangrijkste algemeen medisch-wetenschappelijke tijdschrift is. Eén artikel ging over de (in)effectiviteit van minoxidil in de behandeling van haaruitval en het ander over methyl(chloor)isothiazolinon, destijds beter bekend als Kathon CG. Daarover vertel ik hieronder wat meer. Ik moet wel bekennen en erkennen dat het aangenomen worden van de artikelen waarschijnlijk gefaciliteerd is geweest doordat ik Andrew Herxheimer als medeauteur gevraagd had; hij had goede connecties met de redactie van de Lancet.   

Periode van grote activiteit

Mijn meest actieve periode van internationaal publiceren was tussen 1984 en 1988 in het kader van mijn promotie-onderzoek: 11 artikelen in 1987 en 14 in 1988. De samenwerking met leden van de toenmalige Commissie Contact-dermatosen heeft daar een zeer grote bijdrage aan geleverd. Ook de jaren daarna, 1989-1991, waren met 24 publicaties nog zeer productief, maar daarna zakte het wat weg. In de periode 1998-2002 had ik nog slechts 1 publicatie per jaar in internationale tijdschriften. De reden moge duidelijk zijn: ik had de Commissie Contactdermatosen, die inmiddels omgedoopt was in de Commissie Allergie en Contactdermatosen, in 1999 verlaten (op eigen instigatie, ik was tot mijn vertrek voorzitter geweest), er waren geen onderzoeksactiviteiten meer van die commissie en ik was – in ieder geval in gedachten – al een beetje bezig met het beëindigen van mijn praktijk, en zou dan de dermatologie achter me laten.   

Even gestopt

Van 2003 tot en met 2008 heb ik in het geheel geen publicaties gehad in buitenlandse tijdschriften. Des te actiever was ik overigens voor en in het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie, waarvan ik in 2001 voor de tweede keer hoofdredacteur was geworden. ''Alleen maar ad interim, hoor'', zo stelde ik als voorwaarde, maar het werd 5 jaar. De reden was dat de toenmalige hoofdredacteur, Jan Gerrit van der Schroeff, voorzitter was geworden van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en geen enkel (geschikt) lid van de Vereniging hoofdredacteur wilde worden. Ik kon het tijdschrift, waarvan ik medeoprichter was geweest, natuurlijk niet laten verpieteren: De Groot was uit de mottenballen gehaald. 

Weer opgestart

Het schrijven en zelf uitgeven van mijn boek Patch testing in 2008 veranderde alles. Ik had opeens weer zin om te publiceren en dat kon, omdat ik inmiddels les gaf aan coassistenten in Groningen en ik thuistoegang had gekregen middels een proxy-account tot de digitale bibliotheek van het UMCG. Het opnieuw publiceren begon met 13 artikelen over formaldehyde en formaldehyde-donoren in 2009 en 2010. ''I can see that you’re back'', schreef mijn vriend Ian White droogjes met zijn typisch onderkoelde Britse humor. Daarna heb ik me toegelegd op het schrijven van overzichtsartikelen over onder meer hennatatoeages, propolis, octocryleen, parfums, tea tree oil (theeboomolie), andere etherische oliën, perubalsem, limoneen, linalool en allergene ingrediënten in tandpasta’s, artikelen naar aanleiding van mijn boeken en casuïstieken in het kader van mijn werkzaamheden als ''controlerend dermatoloog'' bij het project CESES. De review over Myroxylon pereirae resin (Perubalsem) had na 15 maanden al 15 literatuurcitaties en was een van de meest gedownloade en gelezen artikelen in Contact dermatitis in 2019.

Hieronder staat de lijst van mijn artikelen in internationale tijdschriften. Bij een aantal daarvan vertel ik wat meer, onder meer over hoe  Anton C. de Groot bijna Kathon C. de Groot werd!

 • Herxheimer A, de Groot AC. Some effects of injected hyoscine butylbromide: a versatile class experiment in human pharmacology. Brit J Clin Pharmacol 1977;4:337-342
 • De Groot AC, Nater JP. Contact allergy to dithranol. Contact Dermatitis 1981;7:5-8
 • De Groot AC, Nater JP, Bleumink E, de Jong MCJM. Does DNCB therapy potentiate sensitization to non-related contact allergens? Clin exp Dermatol 1981;6:139-144
 • De Groot AC. Contact allergy to clindamycin. Contact Dermatitis 1982;8:428
 • De Groot AC. Contact allergy to sodium fusidate. Contact Dermatitis 1982;8:429
 • De Groot AC, Liem DH. Facial psoriasis caused by contact allergy to linalool and hydroxycitronellal in an aftershave. Contact Dermatitis 1983;9:230-232
 • De Groot AC, Liem DH. Contact allergy to Tinuvin P. Contact Dermatitis 1983;9:324-325
 • De Groot AC, Liem DH. Contact urticaria to rouge. Contact Dermatitis 1983;9:322
 • De Groot AC, Bos JD, Liem DH. Contact allergy to bornelone. Contact Dermatitis 1984;10:45-46
 • De Groot AC, Messerschmidt HJM. Laboratory animal allergy. Contact Dermatitis 1984;11:121-122

 

Oleamidopropyl dimethylamine

 • De Groot AC, Liem DH. Contact allergy to oleamidopropyl dimethylamine. Contact Dermatitis 1984;11:298-301

Oleamidopropyl dimethylamine was de emulgator in Zwitsal baby body lotion, die veel gevallen van allergie veroorzaakte. Het waren niet baby’s die allergisch contacteczeem van de billetje kregen, maar hun moeders. Niet aan hun billen overigens, maar aan de oogleden: ze gebruikten de body lotion namelijk om hun oogmake-up te verwijderen. Dat werkte uitstekend en het gaf de huid bovendien een zacht gevoel. Het beeld was kenmerkend en naderhand vroeg ik elke patiënte met eczeem van de oogleden of ze ............ baby body lotion gebruikte om

make-up te verwijderen. Vaak was het raak. Deze en enkele andere ontdekkingen (contactallergie voor oleamidopropyl dimethylamine was niet eerder beschreven) stimuleerden mijn interesse in cosmeticumallergie. Plannen werden gemaakt en in 1988 promoveerde ik op het onderwerp Adverse reactions to cosmetics. Oleamidopropyl dimethylamine was daarin een apart hoofdstuk. De producent van de baby body lotion nam contact met me op en nodigde me uit om bij een etentje in Chalet Royal in ’s-Hertogenbosch over de problemen te praten. De heren vonden zelf ook dat de porties wel wat aan de magere kant waren en een tweede biefstukje voor dr. De Groot was geen enkel probleem! Ik heb er een jarenlange adviesfunctie en goede relatie met de producent aan overgehouden …..

Enkele jaren later heb ik in een onderzoek samen met enkele collegae die ook patiënten hadden gezien met deze allergie het kruisreactiepatroon van oleamidopropyl dimethylamine onderzocht (De Groot AC, Jagtman BA, van der Meeren HLM, Bruijnzeel DP, Bos JD, den Hengst CW, Weijland JW. Cross-reaction pattern of the cationic emulsifier oleamidopropyl dimethylamine. Contact Dermatitis 1988;19:284-289). Er waren vaak multipele reacties. Waarschijnlijk bevatten de andere, op oleamidopropyl dimethylamine gelijkende stoffen, hetzelfde allergeen: een gemeenschappelijk bestanddeel, een stof gebruikt tijdens de productie of een chemische verontreiniging. Achteraf denk ik dat een aantal van deze reacties fout-positief geweest is en heeft berust op irritatie.

 • De Groot AC, Conemans J, Liem DH. Contact allergy to benzoxonium chloride (Bradophen). Contact Dermatitis 1984;11:324-325

Kathon ® CG: het begin van een lange reeks publicaties 

 • De Groot AC, Liem DH, Nater JP, van Ketel WG. Patch tests with fragrance materials and preservatives. Contact Dermatitis 1985;12:87-92

Lees hier alles over de Kathon CG saga met onder meer bezoek uit de VS, dreigbrief van een Amerikaans advocatenkan-toor, gescheld en getier in de Jaarbeurshallen in Utrecht en nog veel meer. 

 

 • De Groot AC, Bos JD, Jagtman BA, Bruijnzeel DP, van Joost Th, Weijland JW. Contact allergy to preservatives (II). Contact Dermatitis 1986;15:218-222
 • De Groot AC, Bos JD. Preservatives in the European standard series for epicutaneous testing. Brit J Dermatol 1987;116:289-292
 • De Groot AC. Contact allergy to cosmetics: causative ingredients. Contact Dermatitis 1987;17:26-34
 • De Groot AC. Isothiazolinone preservative as important contact allergen in cosmetics. Dermatosen 1987;35:169-173
 • De Groot AC, Weijland JW. Kathon CG: A review. J Am Acad Dermatol 1988;18:350-358
 • De Groot AC, Barella CGJ, Conemans JMH. Risk of sensitization to Kathon CG. Contact Dermatitis 1988;19:210-211
 • De Groot AC, Beverdam EGA, Tjong Ayong C, Coenraads PJ, Nater JP. The role of contact allergy in the spectrum of adverse effects caused by cosmetics and toiletries. Contact Dermatitis 1988;19:195-201
 • De Groot AC, Bruijnzeel DP, Bos JD, van der Meeren HLM, van Joost Th, Jagtman BA, Weijland JW. The allergens in cosmetics. Arch Dermatol 1988;124:1525-1529
 • De Groot AC, Bruijnzeel DP, Van der Schroeff JG, Bos JD. Routine testing with the preservative system Kathon CG. Int J Cosm Science 1988;10:47-51
 • De Groot AC, Bruijnzeel DP. Kathon CG: risk of sensitization. J Appl Cosmetol 1988;6:161-168
 • De Groot AC, Herxheimer A. Isothiazolinone preservative: cause of a continuing epidemic of cosmetic dermatitis. The Lancet 1989;i:314-316
 • De Groot AC. Methylisothiazolinone/methylchloroisothiazolinone (Kathon CG) allergy: an updated review. Amer J Contact Dermatitis 1990;1:151-156
 • De Groot AC. Water versus petrolatum for patch testing methylisothiazolinone + methylchloroisothiazolinone. Contact Dermatitis 1990;23:300-301
 • De Groot AC. Kontaktallergie voor een "nieuw" conserveermiddel in cosmetica: Kathon CG. Nieuwsbrief Contactdermatologie 1986;23:368-376
 • De Groot AC. Kathon CG: onderzoeksresultaten van de Commissie Contactdermatosen, en praktische informatie voor de patient. Bulletin Contactdermatosen 1989:3:77-92
 • De Groot AC, van Ulsen J, Weijland JW. Allergisch contacteczeem rond de anus met dyshidrotisch eczeem van de handen door Kathon CG in vochtige toiletdoekjes. Ned Tijdschr Geneeskd 1991;135:1048-1049
 • De Groot AC. Cosmetica die geen methyl(chloor)isothiazolinon (Kathon CG) bevatten. Ned Tijdschr Derm Venereol 1992;2:142-146

Tot hier artikelen die geheel of gedeeltelijk over Kathon CG gaan

 

 • De Groot AC, Weijland JW, Bos JD, Jagtman BA. Contact allergy to preservatives (1). Contact Dermatitis 1986;14:120-122
 • De Groot AC, Conemans J. Allergic urticarial rash from oral codeine. Contact Dermatitis 1986;14:209-214
 • De Groot AC. Contact allergy to EDTA in a topical corticosteroid preparation. Contact Dermatitis 1986;15:250-252
 • De Groot AC, Weijland JW. Contact allergy to chloroacetamide in an "anti-wrinkle" serum. Contact Dermatitis 1986;15:97-98
 • De Groot AC, van der Meeren HLM, Weijland JW. Contact allergy to avocado oil in a sunscreen. Contact Dermatitis 1987;16:108-109
 • De Groot AC, De Wit FS, Bos JD, Weijland JW. Contact allergy to cocamide DEA and lauramide DEA in shampoos. Contact Dermatitis 1987;16:117-118

 

Chloralhydraat

 • De Groot AC, Conemans J. Chloral hydrate: the contact allergen that fell asleep. Contact Dermatitis 1987;16:229-231

Chloralhydraat was een slaapmiddel dat om een of andere reden in een lokaal geneesmiddel verwerkt was. Omdat contactallergie de voorafgaande 50 jaar niet meer gepubliceerd was, eindigde ik het artikel met de zin ''Our case report may be just a 'yawn''of a contact allergen that has fallen asleep''.

 

 • De Groot AC, Nater JP, Herxheimer A. Minoxidil: hope for the bald? The Lancet 1987;i:1019-1022
 • De Groot AC, van der Walle HB, Jagtman BA, Weijland JW. Contact allergy to 4-isopropyl-dibenzoylmethane and 3-(4'-methylbenzylidene)-camphor in the sunscreen Eusolex 8021. Contact Dermatitis 1987;16:249-254
 • De Groot AC, Weijland JW. Contact allergy to butyl methoxydibenzoylmethane. Contact Dermatitis 1987;16:278
 • Bruijnzeel DP, de Groot AC, Weijland JW. Contact dermatitis to lauryl pyridinium chloride and benzoxonium chloride. Contact Dermatitis 1987;17:41-42
 • De Groot AC, Weijland JW. Hidden contact allergy to formaldehyde in imidazolidinyl urea. Contact Dermatitis 1987;17:124-125
 • De Groot AC, Conemans J. Contact allergy to metipranolol. Contact Dermatitis 1988;18:107-108
 • De Groot AC, Nater JP, van der Lende R, Rijcken B. Adverse effects of cosmetics and toiletries: a retrospective study in the general population. Int J Cosm Science 1988;9:255-259
 • De Groot AC, van Joost Th, Bos JD, van der Meeren HLM, Weijland JW. Patch test reactivity to DMDM hydantoin. Relationship to formaldehyde allergy. Contact Dermatitis 1988;18:197-201
 • De Groot AC, Bruijnzeel DP, Jagtman BA, Weijland JW. Contact allergy to diazolidinyl urea (Germall II). Contact Dermatitis 1988;18:202-205
 • De Wit FS, de Groot AC, Weijland JW, Bos JD. An outbreak of contact dermatitis from toluenesulfonamide formaldehyde resin in a nail hardener. Contact Dermatitis 1988;18:280-283
 • De Groot AC, Bruijnzeel DP, van Joost Th, Weijland JW. Cosmetic allergy from myristyl alcohol. Contact Dermatitis 1988;19:76-77
 • De Groot AC, van der Meeren HLM, Weijland JW. Cosmetic allergy from stearic acid and glyceryl stearate. Contact Dermatitis 1988;19:77-78

 

 • De Groot AC, Gerkens F. Contact urticaria from a chemical textile finish. Contact Dermatitis 1989;20:63-64

Dit is een van mijn favoriete publicaties die door de hoofdredacteur van Contact Dermatitis', Richard Rycroft, als ''superb werd omschreven, onder meer vanwege de humor. Het gaat over een man die een allergie had ontwikkeld voor een bestanddeel van zijn broek, daar netelroos van kreeg en vervolgens in shock raakte. Ik beschreef het als volgt:

Sometimes, attacks on human health come from unexpected directions. This is the story of a man whose very own trousers caused him to collapse.

Case Report

A 55-year-old man in good health noticed a burning feeling on his legs while driving his car to work. He then developed shortness of breath and became dizzy. The patient just managed to get to work, but collapsed as soon as he had arrived. He was brought to a hospital, where a "rash" was noted on his upper legs, which "soon" disappeared. The patient quickly recovered in hospital. No cause for the collapse was found, but hyperventilation was suggested as a possible etiology. Ten minutes after the patient had dressed to go home, he once again noticed burning on his legs and shortness of  breath. He took off his trousers, told the doctor that his diagnosis had been wrong, and asked his wife to bring him an old pair of trousers that he knew he could trust.

 

 • De Kort WJA, de Groot AC. Clindamycin allergy presenting as rosacea. Contact Dermatitis 1989;21:72-73
 • De Groot AC, Weijland JW. Cosmetic allergy to the UV-absorber bornelone. Dermatosen 1989;37:13-15
 • De Groot AC. Oleamidopropyl dimethylamine. Dermatosen 1989;37:101-105
 • De Groot AC, Young E. The role of contact allergy to aeroallergens in atopic dermatitis. Contact Dermatitis 1989;21:209-214
 • De Groot AC, Conemans JMH. Nystatin allergy: Petrolatum is not the optimal vehicle for patch testing. Dermatol Clin 1990;8:153-155
 • De Groot AC, Conemans JMH. Contact allergy to furazolidone. Contact Dermatitis 1990;22:202-205
 • De Groot AC. The frequency of contact allergy in atopic patients with dermatitis. Contact Dermatitis 1990;22:273-277
 • De Groot AC. Labelling cosmetics with their ingredients. Brit med J 1990;300:1636-1638
 • De Groot AC, Weijland JW. Cosmetic allergy from the aminoketone colour Basic blue 99 (CI 66059). Contact Dermatitis 1990;23:56-57
 • De Groot AC, Gerkens F. Occupational airborne contact dermatitis from octyl gallate. Contact Dermatitis 1990;23:184-186
 • De Groot AC, van Wijnen WG, Van Wijnen-Vos M. Occupational contact dermatitis of the eyelids, without ocular involvement, from thimerosal in contact lens fluid. Contact Dermatitis 1990;23:195
 • De Groot AC, Baar AJM, Terpstra H, Weijland JW. Contact allergy to moist toilet paper. Contact Dermatitis 1991;24:135-136
 • De Groot AC, Conemans JMH. Systemic allergic contact dermatitis from intravesical instillation of the antitumor antibiotic mitomycin C. Contact Dermatitis 1991;24:201-209

Allergisch contacteczeem door horlogebandjes. Bij de patiënt van de linker foto was het allergeen nikkel (metaal). Dat komt tegenwoordig niet veel meer voor, omdat metalen voorwerpen die langdurig in contact komen met de huid (oorbellen, knopen van spijkerbroek etc.) in de EU maar een zeer beperkte hoeveelheid nikkel mogen afgeven. In het geval van een leren horlogeband is het allergeen meestal chromaat, een metaalzout waarmee leer gelooid wordt. Zweten onder een leren horlogeband  bevordert de afgifte van chromaat aan de huid en ver-hoogt daarmee de kans op sensibilisatie (dat je allergisch wordt). Chromaat is ook een belangrijk allergeen in leren schoenen 

Euxyl ® K 400 (Methyldibroomglutarinitrile en phenoxyethanol)

 • De Groot AC, Weijland JW. Contact allergy to methyldibromoglutaronitrile in the cosmetics preservative Euxyl K 400. Am J Contact Dermatitis 1991;2:31-32

 

Euxyl ® K 400 is een conserveermiddel dat bestaat uit methyldibroomglutaronitrile en phenoxyethanol. Vanwege de vele allergische reacties op Kathon CG en de uitgebreide aandacht daarvoor in de wetenschappelijke literatuur en de populaire pers moest de cosmetische industrie op zoek naar een ander effectief conserveermiddel en men dacht dat Euxyl K 400 daarvoor een geschikte kandidaat was. Effectief was het zeker, maar helaas gaf het ook heel veel allergische reacties veroorzaakt door het bestanddeel methyldibroomglutaronitrile. Ook hierover heb ik diverse artikelen geschreven, die hieronder opgesomd zijn. De stof gaf zoveel gevallen van allergisch contacteczeem, dat we al in 1992 in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde de vraag stelden of we door het vervangen van Kathon CG door Euxyl K 400 niet ''van de regen in de drup'' waren geraakt. Drie jaar later, toen we in Nederland wat meer ervaring hadden opgedaan en inmiddels ook uit andere landen veel publicaties over allergieproblemen met Euxyl K 400 verschenen waren, hebben we, opnieuw in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, de vraag beantwoord met ''inderdaad van de regen in de drup''.

Vanuit de European Society of Contact Dermatitis werd er bij de Europese Commissie op aangedrongen om het gebruik van het conserveermiddel te reguleren. Vanaf 2008 mocht Euxyl K 400 niet meer in stay-on cosmetica gebruikt worden, d.w.z. cosmetica die op de huid blijven na aanbrengen zoals crèmes. Ook in rinse-off (wash-off) producten werd het gebruik ervan vanaf 2010 verboden. Dat laatste is waarschijnlijk wat overdreven geweest. Deze producten, zoals shampoo, vloeibare zeep en badschuim, worden namelijk tijdens het gebruik direct al sterk verdund met water en worden bovendien na korte tijd van de huid afgewassen. De contacttijd met de huid is dus kort, de concentratie bijzonder laag. De kans op allergische reacties is daardoor heel klein, zeker niet groter dan vele andere bestanddelen die in stay-on producten zijn toegestaan. 

 

 • De Groot AC, Bruijnzeel DP, Coenraads PJ, Crijns MB, van Ginkel CJW, van Joost Th, van der Kley AJM, Meinardi MMHM, Smeenk G, Weijland JW. Frequency of allergic reactions to methyldibromoglutaronitrile (1,2-dibromo-2,4-dicyanobutane) in the Netherlands. Contact Dermatitis 1991;26:260-261
 • Hulsmans R-FHJ, van der Kleij AMJ, Weijland JW, de Groot AC. Vervangen van Kathon CG door Euxyl K 400: van de regen in de drup? Ned Tijdschr Geneeskd 1992;136:587-588
 • Hulsmans R-FHJ, Lucker GPH, van der Kleij AMJ, de Groot AC. Kathon CG und Methyldibromglutaronitril: wichtige Kontaktallergene bei Patienten mit Perianalekzem. Vasomed 1994;4:706-709
 • De Groot AC. Methyldibroomglutaronitril: een belangrijk allergeen in kosmetica en vochtige toiletdoekjes. Ned Tijdschr Derm Venereol 1995;5:258-259
 • De Groot AC. Methyldibroomglutaronitril: inderdaad van de regen in de drup. Ned Tijdschr Geneeskd 1995;139:1850
 • De Groot AC, van Ginkel CJW, Weijland JW. Methyldibromoglutaronitrile (Euxyl K 400): An important "new" allergen in cosmetics. J Am Acad Dermatol 1996;35:743-747
 • De Groot AC, de Cock PAJJM, Coenraads PJ, CJW van Ginkel, BA Jagtman, T van Joost, AMJ van der Kleij, MMHM Meinardi, G Smeenk, PGM van der Valk, HB van der Walle, JW Weijland. Methyldibromoglutaronitrile is an important contact allergen in the Netherlands. Contact Dermatitis 1996;34:118-20
 • De Groot AC, van Ginkel CJW, Weijland JW. How to detect sensitization to Euxyl K 400. Contact Dermatitis 1996;34:373-374

Tot hier artikelen die geheel of gedeeltelijk over Euxyl K 400 gaan

 

 • De Groot AC. Choosing preservatives: Dermato-allergenic considerations. Cosmetics & Toiletries 1991;106:37-38
 • De Groot AC, van der Meyden APM. Purpuric allergic drug eruption from intravesical instillation of the antitumor antibiotic Mitomycin C. Dermatosen 1991;39:84-86
 • De Groot AC, Conemans JMH, Schutte Th. Contact allergy to di-isopropyl sebacate in Zineryt @ lotion. Contact Dermatitis 1991;25:260-261
 • De Groot AC, White IR. Cosmetic ingredient labelling in the European Community (Editorial). Contact Dermatitis 1991;25:273-276
 • De Groot AC, Berretty PJM, van Ginkel CJW, den Hengst CW, van Ulsen J, Weijland JW. Allergic contact dermatitis from tocopheryl acetate in cosmetic creams. Contact Dermatitis 1991;25:302-304
 • De Groot AC, van der Meijden APM, Conemans JMH, Maibach HI. Frequency and nature of cutaneous reactions to intravesical instillation of mitomycin for superficial bladder cancer. Urology 1992;40(suppl1):16-19
 • De Groot AC, Weijland JW. Systemic contact dermatitis from tea tree oil. Contact Dermatitis 1992;27:279-280
 • De Groot AC (anoniem). Rash promises for topical antihistamines. Drugs and Therapeutics Bulletin 1992;30:49-50
 • De Groot AC, van der Kleij AMJ, Bruijnzeel DP, Meinardi MMHM, Smeenk G, van Joost Th, Pavel S. Frequency of false-negative reactions to the fragrance mix. Contact Dermatitis 1993;28:139-140
 • De Groot AC, Weijland JW. Contact allergy to tea tree oil. Contact Dermatitis 1993;28:309-310

Lipoatrophia semicircularis

 • De Groot AC. Is lipoatrophia semicircularis induced by pressure? Brit J Dermatol 1994;131:887-890

 

Dit is een van de weinige artikelen die niet over contactallergie gaan. Lipoatrophia semicircularis is een karakteristieke aandoening die vooral gezien wordt bij jonge vrouwen en wordt merkt door halfcirkelvormige (semicircularis) inzinkingen in de voorzijde en de zijkanten van de bovenbenen als gevolg van verlies van onderhuids vet (lipoatrophia). In de populaire pers wordt wel gesproken van ''deukdijen'' of ''ribbeldijen''. 

Lipoatrophia semicircularis; Afbeelding afkomstig van Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2005;149:952

 

Ik beschreef 10 vrouwen met deze onschuldige aandoening. De eerste patiënte die hiermee bij me kwam vertelde dat diverse anderen in het bedrijf waar ze werkte soortgelijke afwijkingen hadden. Door via de afdeling personeelszaken een brief aan alle medewerkers te sturen, kwam ik nog 9 anderen met lipoatrophia semicircularis op het spoor.

Ik had sterke aanwijzingen dat druk op de achterzijde van de bovenbenen door een opstaande voorste rand van de stoel die allen hadden, eventueel in combinatie met druk van de voorzijde tegen de onderrand van het bureau, een belangrijke rol speelde. Inmiddels is duidelijk geworden dat dit een zeer frequent voorkomende aandoening is. De oorzaak blijft vooralsnog onduidelijk. In mei 2000 werd in het Brabants Dagblad bericht over een onderzoek van Belgische bedrijfsartsen, die 400 ''gevallen'' verzameld hadden. De elektromagnetische straling werd onderzocht en daar werd niet veel bijzonders gevonden, maar toen de bekabeling van pc’s, telefoon en elektriciteit op een afdeling vervangen werd door ferriet-kabels, die een lage elektrische geleidbaarheid hebben, werd succes geboekt: bij een aantal werknemers verdwenen de klachten volledig. De onderzoekers kwamen dan ook tot de conclusie dat de oorzaak van lipoatrophia semicircularis gezocht moet worden in elektromagne-tisme.

Dat de aandoening ook van vanzelf verdwijnt was mogelijk niet tot de collegae uit België doorgedrongen en ik kon het natuurlijk niet laten om in een ingezonden brief enig cynisch commentaar (want cynisme is me niet vreemd) te leveren.

 • De Groot AC. Contact allergy to calcipotriol. Contact Dermatitis 1994;30:242-243
 • De Groot AC. Occupational contact allergy to alpha-naphthyl glycidyl ether. Contact Dermatitis 1994;30:253-255
 • De Groot AC, van der Walle HB, Weijland JW. Contact allergy to cocamidopropyl betaine. Contact Dermatitis 1995;33:419-22
 • De Groot AC, Weijland JW. Contact allergy to disodium cocoamphodipropionate. Contact Dermatitis 1996;35:248-249
 • De Groot AC. Contact allergy to polyvinylpyrrolidone/hexadecene copolymer previously reported. Am J Contact Dermatitis 1996;7:260
 • De Groot AC. Airborne allergic contact dermatitis from tea tree oil. Contact Dermatitis 1996;35:304-5 

 

 • De Groot AC, Frosch PJ. Adverse reactions to fragrances . A clinical review. Contact Dermatitis 1997;36:57-86

Dit overzichtsartikel over bijwerkingen van parfumgrondstoffen was tot voor kort met 29 pagina’s het grootste artikel ooit gepubliceerd in Contact Dermatitis (inmiddels verslagen door mijzelf: De Groot AC. Patch testing in Drug reaction with eosinophilia and systemic symptoms (DRESS): a literature review. Contact Dermatitis 2022;86(6):443-479. Dit artikel telt 37 pagina's). Tot 2020 heeft het parfumartikel 197 citaties gehad, d.w.z. dat er in 197 wetenschappelijke publicaties naar is verwezen. Het vestigde mijn naam op het gebied van allergie voor parfums en ik heb daarna diverse uitnodi-gingen gekregen om over dit onderwerp artikelen te schrijven, vooral hoofdstukken in boeken. Een bijzonder leuke reactie kreeg ik van Prof. Albert Kligman uit de Verenigde Staten; zijn brief (in die tijd schreven we nog brieven, e-mails waren nog niet echt ingeburgerd) is hieronder afgebeeld.

Kligman was beroemd om zijn veelzijdige onderzoek, onder meer naar acne en eczeem. Zijn bekendste onderzoek betrof  het effect van vitamine A-zuur (retinoic acid) op acne en op veroudering van de huid. Hij toonde aan dat de huid daar inderdaad wat ''jonger'' van wordt en dat het middel (oppervlakkige) rimpels kan verbeteren. Tot op heden is dit de enige stof die een bewezen ''antirimpel'' werking heeft. Prof. Kligman, die toen al achter in de 70 was, was zeer kritisch op diverse aspecten van routinematige plakproeven, waaronder de interpretatie ervan. Hij sloot zijn artikel ''Kligman AM. A personal critique of diagnostic patch testing. Clin Dermatol 1996;14:35-40'' met de volgende woorden af:

''I have a suggestion for the leadership of the contact dermatitis societies. Instead of holding so many luxurious meetings in charming places where there is excellent food and drink, a fund could be set up from the mostly well-off members to support rigorous investigations of the many serious and unsolved problems. A proper mix of investigators would include dermatologists, epidemiologists, statisticians, immunologists, and allergists. This is clearly what should be done now. Unfortunately, at age 79, I shall not live to see it come about''. Kligman kon op dat moment nog niet weten dat hij pas 14 jaar later zou overlijden. 

Peter Frosch en ik hadden ons in ons overzichtsartikel kritisch uitgelaten over de zeer vele ''positieve'' plakproefreacties van met name de parfum-mix, die naar onze mening vaak het gevolg waren van irritatie en dus ''fout-positief'' waren. Het onderscheid tussen irritatie en allergie was ook een belangrijk onderwerp in Kligmans kritische artikel, wat waarschijnlijk de aanleiding was voor zijn vriendelijke en complimenteuze brief. Overigens maakte hij wel een foutje, hij schreef namelijk ''Adverse reactions to cosmetics'' (de titel van mijn proefschrift) in plaats van ''Adverse reactions to fragrances''. Ik mag hopen dat het mij ook gegund zal zijn om op die leeftijd nog dergelijke kleine vergissingen te kunnen maken.

 • De Groot AC. Vesicular dermatitis of the hands secondary to perianal allergic contact dermatitis caused by preservatives in moistened toilet tissues. Contact Dermatitis 1997;36:173-174
 • De Groot AC. Cocamidopropyl betaine: A "new" important cosmetic allergen. Dermatosen 1997;45:60-63
 • De Groot AC. Contact allergens - What's new? Cosmetic dermatitis. Clinics in Dermatology 1997;15:485-492
 • De Groot AC, Weijland JW. Conversion of common names of cosmetic allergens to the INCI nomenclature. Contact Dermatitis 1997;37:145-150
 • De Groot AC. Fatal attractiveness: the shady side of cosmetics. Clinics in Dermatology 1998;16:167-179
 • De Groot AC. Clinical relevance of positive patch test reactions to preservatives and fragrances. Contact Dermatitis 1999;41:224-227
 • De Groot AC, Coenraads PJ, Bruynzeel DP, Jagtman BA, van Ginkel CJW, Noz K, van der Valk PGM, Pavel S, Vink J, Weijland JW. Routine patch testing with fragrance chemicals in The Netherlands. Contact Dermatitis 2000;42:184-185
 • De Groot AC, Klein Poelhuis JW. Ectropion caused by periocular dermatitis. J Am Acad Dermatol 2001;44:385-386
 • Roggeband R, Basketter DA, de Groot AC, Robinson MK, Gerberick GF. Labelling of skin sensitizers: the new European Dangerous Preparations Directive. Contact Dermatitis 2001;44:321-324
 • De Groot AC. Dermatological problems linked to perfumes. J Toxicol – Cutaneous and Ocular Toxicology 2002;21:265-271
 • De Groot AC, Flyvholm M-A, Lensen GJ, Menné T, Coenraads PJ. Formaldehyde releasers: relationship to formaldehyde contact allergy. I. Contact allergy to formaldehyde and inventory of formaldehyde-releasers. Contact Dermatitis 2009;61:63-85
 • Jonkman MF, de Groot AC, Slegers TPAM, de Jong MCJM, Pas HH. Immune diagnosis of pure ocular mucous membrane pemhigoid: indirect immunofluorescence versus immunoblot. Eur J Dermatol 2009;19:456-460
 • De Groot AC, White IR, Flyvholm M-A, Lensen G, Coenraads P-J. Formaldehyde-releasers: relationship to formaldehyde contact allergy. II. Formaldehyde-releasers used in cosmetics. Part 1. Characterization, frequency and relevance of sensitization, and frequency of use in cosmetics. Contact Dermatitis 2010;62:2-17
 • De Groot A, White IR, Flyvholm M-A, Lensen G, Coenraads P-J. Formaldehyde-releasers: relationship to formaldehyde contact allergy. II. Formaldehyde-releasers used in cosmetics. Part 2. Patch test relationship to formaldehyde contact allergy, experimental provocation tests, amount of formaldehyde released and assessment of risk to consumers allergic to formaldehyde. Contact Dermatitis 2010;62:18-31
 • De Groot AC, Maibach HI. Does allergic contact dermatitis from formaldehyde in clothes treated with durable-press chemical finishes exist in the USA? Contact Dermatitis 2010;62:127-136
 • De Groot AC, Veenstra M. Formaldehyde-releasers in cosmetics in the USA and in Europe. Contact Dermatitis 2010;62:221-224
 • De Groot AC, Coenraads P-J. Twenty-five years quaternium-15 in the baseline series: does it deserve its place there? Contact Dermatitis 2010:62:210-220
 • De Groot AC, Le Coz CJ, Lensen G, Flyvholm M-A, Maibach HI, Coenraads P-J. Formaldehyde releasers: relationship to formaldehyde contact allergy. Formaldehyde-releasers in clothes: durable press chemical finishes. Part 1. Contact Dermatitis 2010;62:259-271
 • De Groot AC, Maibach HI. Frequency of sensitization to common allergens: comparison between Europe and the USA. Contact Dermatitis 2010;62:325-329
 • De Groot AC, Le Coz CJ, Lensen GJ, Flyvholm M-A, Maibach HI, Coenraads P-J. Formaldehyde-releasers: relationship to formaldehyde contact allergy. Part 2. Formaldehyde-releasers in clothes: durable press chemical finishes. Contact Dermatitis 2010;63:1-9
 • Emeis D, de Groot AC, Brinkmann J. Determination of formaldehyde in formaldehyde-releaser patch test preparations. Contact Dermatitis 2010;63:57-62
 • De Groot AC, Geier J, Flyvholm M-A, Lensen G, Coenraads P-J. Formaldehyde-releasers: Relationship to formaldehyde contact allergy. Metalworking fluids and remainder, part 1. Contact Dermatitis 2010;63:117-128
 • De Groot AC, Geier J, Flyvholm M-A, Lensen G, Coenraads P-J. Formaldehyde-releasers: Relationship to formaldehyde contact allergy, part 2. Metalworking fluids and remainder. Contact Dermatitis 2010;63:129-139
 • De Groot AC, Blok J, Coenraads P-J. Relationship between formaldehyde and quaternium-15 contact allergy. Influence of strength of patch test reaction. Contact Dermatitis 2010;63:187-191
 • De Groot AC. Contact allergy to formaldehyde (Invited commentary). Br J Dermatol 2011;164(3):463
 • De Groot AC. Side-effects of henna and semi-permanent ‘black henna’ tattoos: a full review. Contact Dermatitis 2013;69:1-25

 

 • Franken L, de Groot A, Laheij-de Boer A-M. Allergic contact dermatitis caused by menthoxypropanediol in a lip cosmetic. Contact Dermatitis 2013;69:377-378

Allergisch contacteczeem van de lippen en de huid eromheen door het gebruik van lippenbalsem

 

 • De Groot AC. Propolis: a review of properties, applications, chemical composition, contact allergy, and other adverse effects. Dermatitis 2013;24:263-282
 • De Groot AC, van Zuuren EJ, Hissink D. Contact allergy to Tinosorb® M: recommendations for diagnostic improvement. Contact Dermatitis 2014;70:251-254
 • De Groot AC, Roberts DW. Contact and photocontact allergy to octocrylene: a review. Contact Dermatitis 2014;70:193-204
 • Dong H, Xu D, Hu Y, de Groot AC. Erythema multiforme-like eruption following acute allergic contact dermatitis after exposure to the emulsified herbicide acetochlor. Contact Dermatitis 2014;71:178-179
 • De Groot AC, Rustemeyer Th, Hissink D, Bakker M. Contact allergy to capryloyl salicylic acid. Contact Dermatitis 2014;71:185-187
 • De Groot AC. New contact allergens: 2008 to 2015. Dermatitis 2015;26:199-215                                                                    

Essential oils (etherische oliën) 

Na het uitkomen van het boek De Groot AC, Schmidt E. Essential oils: contact allergy and chemical composition. Boca Raton, Fl., USA: CRC Press, Taylor and Francis Group, 2016 hebben Erich Schmidt en ik 8 artikelen over essential oils gepubliceerd, vooral in Dermatitis en Contact Dermatitis. Dat was makkelijk, omdat we alle literatuur al hadden en de gegevens gepresenteerd waren in het boek. Bovendien was het de perfecte manier om het boek herhaaldelijk onder de aandacht te brengen!

 • De Groot AC, Schmidt E. Eucalyptus oil and tea tree oil. Contact Dermatitis 2015;73:381-386
 • De Groot AC, Schmidt E. Essential Oils, Part I: Introduction. Dermatitis 2016;27:39-42
 • De Groot AC, Schmidt E. Essential Oils, Part II: General aspects. Dermatitis 2016;27:43-49
 • De Groot AC, Schmidt E. Essential Oils, Part III: Chemical composition. Dermatitis 2016;27:161-169       
 • De Groot AC, Schmidt E. Essential oils, Part IV: Contact allergy. Dermatitis 2016;27:170-175
 • De Groot AC, Schmidt E. Tea tree oil: contact allergy and chemical composition. Contact Dermatitis 2016;75:129-143
 • De Groot AC, Schmidt E. Essential Oils, Part V: Peppermint oil, lavender oil, and lemongrass oil. Dermatitis 2016;27:325-332
 • De Groot AC, Schmidt E. Essential oils, Part VI: Sandalwood oil, ylang-ylang oil, and jasmine absolute. Dermatitis 2017;28:14-21

Essential oils (etherische oliën) worden verkregen door stoomdistillatie van plantaardig materiaal of, in het geval van citrusvruchten, door koudepersing (cold pressing) van de schillen.

 • De Groot AC, Tupker R, Hissink D, Woutersen M. Allergic contact cheilitis caused by olaflur in toothpaste. Contact Dermatitis 2017;76:61-62
 • De Groot AC. Contact allergy to (ingredients of) toothpastes. Dermatitis 2017;28:95-114
 • De Groot AC, Jagtman BA, Woutersen M. Contact allergy to neem oil. Dermatitis 2017;28:360-362
 • De Groot AC. Myroxylon pereirae resin (Balsam of Peru) – A critical review of the literature and assessment of the significance of positive patch test reactions and the usefulness of restrictive diets. Contact Dermatitis 2019;80:335-353. 
E 128 Myroxylon Pereirae Contact Dermatitis 2019 80 335 353
PDF – 2,2 MB 295 downloads
 • De Groot AC. Linalool hydroperoxides. Dermatitis 2019;30(4):243-246
 • De Groot A, Gilissen L, Geier J, Orton D, Goossens A. Adding sorbitan sesquioleate to the European baseline series: Necessary, reasonable, or unavoidable? Contact Dermatitis 2019;81:221-225
 • De Groot AC. Limonene hydroperoxides. Dermatitis 2019;30:331-335
 • De Groot AC. Fragrances: Contact allergy and other adverse effects. Dermatitis 2020;31;13-35
 • Van Amerongen CCA, de Groot A, Volkering RJ, Schuttelaar MLA. Cheilitis caused by contact allergy to toothpaste containing stannous (tin) – two cases. Contact Dermatitis 2020;83:126-129
 • De Groot AC. Allergic contact dermatitis from topical drugs: An overview. Dermatitis 2021;32(4):197-213
 • De Groot AC. Systemic allergic dermatitis (systemic contact dermatitis) from drugs (pharmaceuticals: a review. Contact Dermatitis 2022;86:145-164 doi: 10.1111/cod.14016
 • De Groot AC. Patch Testing in drug eruptions: Practical aspects and literature review of eruptions and culprit drugs. Dermatitis 2022;33(1):16-30
 • De Groot AC. Patch testing in Drug reaction with eosinophilia and systemic symptoms (DRESS): a literature review. Contact Dermatitis 2022;86(6):443-479. doi:10.1111/cod.14090
DRESS Contact Dermatitis 2022
PDF – 4,1 MB 152 downloads
 • De Groot AC. Results of patch testing in Acute generalized exanthematous pustulosis (AGEP): a literature review. Contact Dermatitis 2022;87(2):119-141. doi:10.1111/cod.14075
AGEP Contact Dermatitis 2022
PDF – 2,6 MB 155 downloads
 • De Groot AC, Rustemeyer T. 2-Hydroxyethyl methacrylate (HEMA): A clinical review of contact allergy and allergic contact dermatitis—Part 1. Introduction, epidemiology, case series and case reports. Contact Dermatitis. 2023 ;89(6):401-433. doi: 10.1111/cod.14405.

 • De Groot AC, Rustemeyer T. 2-Hydroxyethyl methacrylate (HEMA): a clinical review of contact allergy and allergic contact dermatitis. Part 2. Cross- and co-sensitization, other skin reactions to HEMA, position of HEMA among (meth)acrylates, sensitivity as screening agent, presence of HEMA in commercial products and practical information on patch test procedures. Contact Dermatitis 2024;90(1):1-16. doi 10.1111/cod.14430

 • Steunebrink IM, de Groot A, Rustemeyer T. Presence of 2-hydroxyethyl methacrylate (HEMA) and other  meth)acrylates in nail cosmetics, and compliance with EU legislation: An online market survey. Contact Dermatitis 2024;90(1):60-65. doi: 10.1111/cod.14441.

 • Steunebrink IM, de Groot A, Rustemeyer T. Contact allergy to acrylate-containing nail cosmetics: A retrospective 8-year study. Contact Dermatitis. 2024;90:262-265. doi:10.1111/cod.14475.

 • Kocabas G, Steunebrink IM, de Groot A, Rustemeyer T. Results of patch testing 2-hydroxyethyl methacrylate (HEMA) in the European baseline series: A 4-year retrospective study. Contact Dermatitis. 2024;90:466-469. doi: 10.1111/cod.14488. 

 • Kocabas G, Ipenburg NA, de Groot AC, Rustemeyer T. 2-Hydroxyethyl methacrylate (HEMA) 1% versus 2%. Contact Dermatitis. 2024;1‐2. doi:10. 1111/cod.14571

 

 

Review Article HEMA Part 1 Contact Dermatitis 2023
PDF – 4,0 MB 125 downloads
Article HEMA Part 2 Contact Dermatitis 2024
PDF – 2,0 MB 92 downloads
Article HEMA Market Survey Contact Dermatitis 2024
PDF – 841,9 KB 96 downloads
Contact Allergy To Acrylate Containing Nail Cosmetics
PDF – 613,5 KB 52 downloads
Results Of Patch Testing HEMA In The European Baseline Series
PDF – 617,1 KB 50 downloads
2 Hydroxyethyl Methacrylate 1 Versus 2 Percent Pdf
PDF – 310,3 KB 16 downloads

Volgende hoofdstuk: