Ingezonden brieven in kranten

Ik lees elke dag twee kranten - sterk geselecteerde artikelen, dat wel - waarvan de ene de Volkskrant (VK) is. Voor lezers in de toekomst: dit is een gematigd linkse kwaliteitskrant. Ik verheug me altijd het meest op de column van Sylvia Witteman en de cartoons van Peter de Wit en Jos Collignon. De andere krant, waar mijn echtgenote op geabonneerd is, biedt tegenwicht wanneer ik me zit te ergeren aan ''links politiek correct gedoe'', zoals dat door sommigen genoemd wordt, in de VK.

Er staan tegenwoordig  veel taalfouten in de krant, zelfs in kwaliteitskranten. Ik weet, want dat is wel eens onderzocht, dat veel oudere mannen zich daar aan ergeren en dat geldt ook voor mij. Wat dat betreft ben ik een grumpy old man, zoals zo fraai uitgebeeld door Jack Lemmon en Walter Matthau in hun film Grumpy old men. Tja, het onderwijs is niet meer wat het geweest is. Inmiddels schijnt ongeveer 25% van de jongeren ''laaggeletterd'' te zijn, wat inhoudt dat ze een artikel in de krant of een brief nauwelijks kunnen lezen. Dat belooft dus nog wat voor de toekomst. 

Jack Lemmon en Walter Matthau als grumpy old men in de gelijknamige film

Maar wat erger is, het geklets, de onwaarheden die in de krant verkondigd worden. En dan bedoel ik niet het opzettelijk liegen en bedriegen, wat tegen-woordig ''desinformatie verspreiden'' heet, maar de kul in  artikeltjes over bijvoorbeeld gezondheid, huid-kanker, zonnebanken en vooral over beauty en cosmetica. Omdat De Groot zich snel ergert aan onbenul en ik nu eenmaal overal een mening over heb, heb ik zo nu en dan een Ingezonden brief naar de krant gestuurd om de fouten en onwaarheden in de artikelen die kletskoek verkopen aan de kaak te stellen en te corrigeren. 

Liefst lardeer ik de brief met humor en zo nodig - en daar ben ik goed in - met het nodige cynisme. Ik heb een aantal van mijn ingezonden brieven gevonden en laat ze hieronder, zonder verder commentaar, zien. Sommige zijn oud, kranten-papier vergeelt snel en ik heb zo hier en daar wat knip- en plakwerk moeten uitvoeren, dus mijn excuses voor dat het een beetje rommelig overkomt.

Overigens: dit heeft  natuurlijk niets met wetenschap te maken, ik neem het hier op in de hoop u een beetje te kunnen amuseren. Als eerste, over drank: Dagblad van het Noorden, 16-10-2007.  

Uit: Brabants Dagblad, 14 juni 1995

Volgende hoofdstuk: