Overzicht van publicaties 

In dit hoofdstuk geef ik een overzicht van al mijn publicaties die zijn verschenen tot en met oktober 2023. Het totale aantal bedraagt 569; ik hoop er nog enkele (of liever nog: een flink aantal) aan toe te kunnen voegen.

Ik heb de meest recente artikelen geschreven met prof. dr. Thomas Rustemeyer van de afdeling dermatoallergologie van de Amsterdam University Medical Centers (bijna alles gaat daar in het Engels). Ik heb bij hem in juni 2023 een tijdelijke aanstelling gekregen voor een jaar (onbezoldigd, maar dat kan me niets schelen) en mijn taak is om doctoraal studenten geneeskunde te begeleiden bij hun wetenschappelijke stage. Gelukkig kan ik alles vanuit huis doen en hoef ik niet naar Amsterdam, want ik ben inmiddels een beetje een kluizenaar geworden. Ik prijs me zeer gelukkig dat ik dit op mijn leeftijd (nu 72, ik ben van bouwjaar 1951) nog kan doen en dat mijn ervaring en inspanningen op prijs gesteld worden!  Inmiddels is het eerste artikel van mijn eerste studente al gepubliceerd, over het methacrylaat HEMA (2-hydroxyethylmethacrylaat) in nagelcosmetica. Het tweede artikel ligt ter beoordeling bij Contact Dermatitis. Het zijn allemaal studies die samenhangen met allergie voor HEMA in nagelcosmetica, dat momenteel epidemische proporties aanneemt. We hebben net een nieuw onderzoek afgerond waaruit blijkt dat 3,9% van alle vrouwen die in Amsterdam met plakproeven getest worden allergisch zijn voor HEMA. In tweederde van de gevallen komt het door nagelcosmetica zoals gelnagels, acrylnagels en semipermanente nagellak. Dit project is van mijn tweede studente en dat gaan we binnenkort ook aan Contact Dermatitis aanbieden.   

Inmiddels heb ik het boek voor kappers over huidziekten en haarziekten, dat ik samen met Johan Toonstra en met Ids Boersma, een andere bevriende dermatoloog, geschreven heb, klaar. Daarna wil ik nog artikelen schrijven over nagellakallergie voor het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie en een groot overzichtsartikel over alle (meth)acrylaten, behalve HEMA natuurlijk, want daarover heb ik al een overzichtsartikel (in twee delen) geschreven.  Vervolgens hoop ik te kunnen gaan werken aan updates van mijn eerder gepubliceerde boeken in de Monographs in Contact Allergy reeks. Die ga ik zelf als digitale boekjes uitgeven (met een officieel ISBN nummer) en dan op deze website (de Engelse versie) plaatsen zodat iedereen ze gratis kan downloaden. Dan wordt mijn website tenminste ook nog eens bezocht!

Het zal u opvallen dat ik zo hier en daar ''ter vermaeck'' wat cartoons laat zien (behalve in de lijsten met ''Alle publicaties''). Omdat lijsten alleen natuurlijk saai zijn en voor bijna niemand interessant, heb ik ook op veel plaatsen wat fraaie klinische afbeeldingen opgenomen met uitleg erbij en wat meer informatie over een boek of artikel, als dat interessant genoeg is voor het hooggeëerd publiek. En natuurlijk ontbreken de nodige anekdotes wederom niet! Toch maar kijken dus..........

 

Type publicatie

Dissertatie/proefschrift

Boeken

 

Digitale boekjes

Hoofdstukken in boeken

Artikelen in internationale tijdschriften

Ingezonden brieven in internationale tijdschriften

Congresverslagen en Abstracts

Artikelen in Nederlandse tijdschriften

Overige publicaties

Aantallen

1

33 (23 titels, 1 boek 5 edities, 1 boek 3, 3 boeken 2 + commerciële editie van proefschrift) 

5

70

143

14

13

250

44

Totaal                                                                  573