Overzicht van publicaties 

In dit hoofdstuk geef ik een overzicht van al mijn publicaties die zijn verschenen tot en met 11 mei 2024. Het totale aantal bedraagt 575; ik hoop er nog enkele (of liever nog: een flink aantal) aan toe te kunnen voegen.

Ik heb de meest recente artikelen geschreven met prof. dr. Thomas Rustemeyer van de afdeling dermatoallergologie van de Amsterdam University Medical Centers (bijna alles gaat daar in het Engels). Ik heb bij hem in juni 2023 een  gastaanstelling gekregen voor een jaar (onbezoldigd, maar dat kan me niets schelen) en mijn taak is om doctoraal studenten geneeskunde te begeleiden bij hun wetenschappelijke stage. Gelukkig kan ik alles vanuit huis doen (ik heb ook geleerd hoe makkelijk en nuttig videoconferencing is) en hoef ik niet naar Amsterdam, want ik ben inmiddels een beetje een kluizenaar geworden. Ik prijs me zeer gelukkig dat ik dit op mijn leeftijd (nu 73, ik ben van bouwjaar 1951) nog kan doen en dat mijn ervaring en inspanningen op prijs gesteld worden!  Inmiddels zijn er al diverse studies met mijn eerste en tweede studente gepubliceerd. Al het onderzoek hangt samen met allergie voor 2-hydroxyethylmethacrylaat (HEMA) in nagelcosmetica, dat momenteel epidemische proporties aanneemt. Inmiddels blijkt bijna 4% van alle vrouwen die in Amsterdam met plakproeven getest worden allergisch zijn voor HEMA. In twee-derde van de gevallen komt het door nagelcosmetica zoals gelnagels, acrylnagels en semipermanente nagellak. Daar hebben we een mooi stukje over geschreven in het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie dat op de pagina Downloads (staat onderaan elke pagina) gratis door iedereen gedownload kan worden. Ook zeer goed te begrijpen voor mensen zonder medische achtergrond en met een stel prachtige foto's. Sinds kort heb ik ook een promovenda onder mijn hoede. Zij doet onderzoek naar allergie voor glucosesensoren en insulinepompen, die gebruikt worden door patiënten met type 1 diabetes mellitus (suikerziekte). Er staan diverse studies op stapel, en de verwachting is dat we daar nog wel een jaartje of 3 mee bezig zullen zijn. Ik hoop dat het me gegund zal zijn om bij haar promotie te kunnen zijn. Overigens heb ik net een overzichtsartikel geschreven over dit onderwerp dat we binnenkort aanbieden aan het medisch tijdschrift Contact Dermatitis. Niet schrikken, het artikel heeft bijna 80 pagina's en is dus veel te groot. Ik heb het maar in tweeën geknipt (dus 2 artikelen), want anders wordt het vast niet aangenomen.      

Inmiddels is ook mijn meest recente boek, een gids voor kappers over huidziekten en haarziekten, dat ik samen met Johan Toonstra en met Ids Boersma, een andere bevriende dermatoloog, geschreven heb, verschenen (cover hieronder, let op de schitterende tekening). Binnenkort hoop ik te kunnen gaan werken aan updates van mijn eerder gepubliceerde boeken in de Monographs in Contact Allergy reeks. Die ga ik zelf als digitale boekjes uitgeven (met een officieel ISBN nummer) en dan op deze website (de Engelse versie) plaatsen zodat iedereen ze gratis kan downloaden. Dan wordt mijn website tenminste ook nog eens bezocht!

Het zal u opvallen dat ik zo hier en daar ''ter vermaeck'' wat cartoons laat zien (behalve in de lijsten met ''Alle publicaties''). Omdat lijsten alleen natuurlijk saai zijn en voor bijna niemand interessant, heb ik ook op veel plaatsen wat fraaie klinische afbeeldingen opgenomen met uitleg erbij en wat meer informatie over een boek of artikel, als dat interessant genoeg is voor het hooggeëerd publiek. En natuurlijk ontbreken de nodige anekdotes wederom niet! Toch maar kijken dus..........

 

Type publicatie

Dissertatie/proefschrift

Boeken

 

Digitale boekjes

Hoofdstukken in boeken

Artikelen in internationale tijdschriften

Ingezonden brieven in internationale tijdschriften

Congresverslagen en Abstracts

Artikelen in Nederlandse tijdschriften

Overige publicaties

Aantallen

1

34 (24 titels, 1 boek 5 edities, 1 boek 3, 3 boeken 2 + commerciële editie van proefschrift) 

5

70

144

14

13

250

44

Totaal                                                                  575