Stellingen en (huidige) evaluatie

Ik had 19 stellingen bij het proefschrift gevoegd. Een daarvan moest humoristisch van aard zijn. Ik had er twee. Stelling 17 luidde: ''Het ''moment'' van telefonistes doet vermoeden dat zij een andere tijdsrekening hanteren dan gebruikelijk is''. Stelling 19 was mijn favoriet: "Partnerruil komt in bridgekringen niet zelden voor''. Deze was aangedragen door mijn vader, een fervent en begaafd bridger. Van hem heb ik een lichtelijk ordinair gevoel voor humor meegekregen. 

Ik kan me niet meer herinneren of er over de stellingen ook vragen zijn gesteld. Laten we eens kijken of de stellingen, die niet door het onderzoek onderbouwd waren, nog actueel zijn, obsoleet zijn geworden of dat ze uitgekomen zijn.

ad 3. Tegenwoordig wordt in percentages uitgedrukt hoe vaak bijwerkingen voorkomen.

ad 4. Durf ik niet te zeggen, maar ik ben er van overtuigd dat altijd wordt geïnformeerd of de patiënt ''iets nieuws'' is gaan gebruiken.

ad 5. Die wens is uitgekomen. Sinds 1997 moeten alle cosmetische producten in de Europese Unie voorzien zijn van een lijst van de ingrediënten. Mijn onderzoek heeft aan de basis hiervan gelegen en later heb ik daar als ''Convenor'' van de Working Party European Community Affairs van de European Society of Contact Dermatitis een belangrijk aandeel in gehad.

ad 6. Staat als een huis. Het is nu algemeen aanvaard dat het gebruik ervan de haaruitval remt, maar dat, zodra de behandeling gestaakt wordt, de haaruitval onverminderd doorgaat.

ad 7. Er zal ongetwijfeld nog steeds veel angst bij sommige moeders zijn. Feit was, is en blijft dat corticosteroïden fantastisch werkzaam zijn bij atopisch (= constitutioneel) eczeem en dat, op de juiste wijze toegepast, de kans op ernstige bijwerkingen nagenoeg nul is. Ik had er zelf weinig moeite mee, met die ''bewuste'' moeders. Goede uitleg, in combinatie met zeker van jezelf en met autoriteit overkomen, doet wonderen. Slechts een enkele moeder bleef bij haar standpunt.

ad 8. Ik weet niet hoe dat nu geregeld is. 

ad 9. Niet lang daarna werd Kathon CG (methylchloorisothiazolinon en methylisothiazolinon) inderdaad aan de Europese standaardreeks en de North American Contact Dermatitis Group screening series toegevoegd en is daar nog steeds onderdeel van.

ad 10. De cosmetische industrie is tegenwoordig voorzichtiger met claims die niet waargemaakt kunnen worden. Desondanks zou ik diverse klachten kunnen indienen bij de reclamecodecommissie en in een aantal gevallen zou ik ongetwijfeld gelijk krijgen.

ad 11. Te ingewikkeld om hier uit te leggen, maar deze stelling blijft actueel.

ad 12. Nog steeds volkomen juist. Om die reden is de waarde van de resultaten van het project CESES, waarvan ik een jaar of 6 ''controlerend dermatoloog'' was, zeer gering. Omdat ik niet heiliger ben dan de paus en de honorering vorstelijk was, kon ik niet neen zeggen. 

ad 13. Leuk geprobeerd, De Groot, maar dat is mooi niet uitgekomen. Wel wordt heel vaak ''voor gevoelige huid'' gebruikt, wat de suggestie wekt dat het niet gaat irriteren.

ad 14. Destijds werden dermatologen zoals ik, die onderzoek deden naar bijwerkingen, als vijandig ten opzichte van de industrie beschouwd. Ofschoon sommige fabrikanten nog steeds niet meewerken (door weigering materialen voor plakproeven te leveren) wanneer op een van hun producten een allergische reactie wordt geconstateerd, is er van vijandigheid geen sprake meer.

ad 15. Jazeker, nog steeds. Desondanks wordt in reclames nog vaak de slogan ''Bevat geen parabenen'' gebruikt.

ad 17. Tja, dat was ooit, telefonistes. Tegenwoordig krijg je een opgenomen stem te horen, een keuzemenu ''om u beter van dienst te kunnen zijn'', na de keuze ingevoerd te hebben afgrijselijke muziek en om de 20 seconden ''al onze medewerkers zijn nog steeds in gesprek''. Het is alleen maar erger geworden, tenminste bij een groot aantal bedrijven.

ad 18. Van bezuinigingen in de gezondheidszorg is allang geen sprake meer. Het budget wordt elk jaar automatisch met 3 miljard euro verhoogd. Dat dat een keer vastloopt is duidelijk. Een van de grote problemen is dat er steeds meer peperdure medicijnen voor kanker bijkomen. De meeste daarvan genezen kanker echter niet, maar laten de patiënt een paar maanden langer leven – vaak in belabberde gezondheid – tegen een gigantisch hoge prijs.

Volgende hoofdstuk: