Patch testing derde editie

Uitgave in eigen beheer: acdegroot publishing

Inmiddels waren mijn vrouw Janny en ik verhuisd naar Wapserveen en het drong tot me door dat ik de dermatologie toch niet helemaal achter me kon laten. De verbouwing van het nieuwe huis was grotendeels klaar en de tuin aangelegd en ik begon wat te veel tijd te hebben. Daarom heb ik toen contact opgenomen met Marcel Jonkman, de hoogleraar Dermatologie in Groningen, om te vragen of ik voor de kliniek wat vrijwilligerswerk kon doen. Dat resulteerde in 2007 in een parttime (20%) onbezoldigde aanstelling aan het Universitair Medisch Centrum Groningen als ''Adviseur'' van de afdeling dermatologie. Het kwam er op neer dat ik om de 6 weken 1,5 uur les zou gaan geven aan junior-coassistenten.

Ik denk niet dat ik een business-case gemaakt heb, maar besloot om het boek dan maar in eigen beheer te gaan produceren, waarvoor acdegroot publishing werd opgericht. Natuurlijk kon ik niet zomaar het boek gaan schrijven (nou ja, dat wel) en uitgeven (dat dus niet), het copyright berustte immers bij Elsevier. Het feit dat ze geen nieuwe editie wilden uitgeven deed daar niets aan af. Dus heb ik de uitgever verzocht om de rechten aan mij over te dragen. Dat moest allemaal formeel en juridisch, maar uiteindelijk deden ze niet moeilijk en heb ik zonder kosten te maken het copyright teruggekregen.

In 2008 kwam de derde editie van Patch testing uit, uitgegeven in eigen beheer (acdegroot publishing) en geproduceerd door drukkerij Giethoorn Ten Brinke in Meppel. Het zag er prachtig uit. Ik heb flink reclame gemaakt door zoveel mogelijk  leden van de European Society of Contact Dermatitis en de American Contact Dermatitis Society een mail te sturen met een pdf met inhoudsopgave, en delen van de relevante secties uit het boek.

Uiteraard heb ik alle belangrijke dermatologische tijdschriften een exemplaar van het boek gestuurd met het vriendelijke verzoek om er een boekbespreking aan te wijden. Ik had het plan opgevat om met enige regelmaat een digitale update te schrijven om gratis te geven aan degenen die het boek gekocht hadden. Zo schreef ik inderdaad 4 ''digitale boekjes'' met updates over de periodes 2008-2010, 2008-2012, 2008-2015 en 2018-2022, de laatste als update bij de 4e editie. Ik besloot al snel om ze voor iedereen beschikbaar te maken via de website Researchgate.net en natuurlijk gebruikte ik ze ook telkens als reclame in mijn mails. Dat leverde dan altijd wel weer een aantal extra boekbestellingen op. 

Ook deze editie kreeg weer een groot aantal lovende kritieken in boekbesprekingen (zie hieronder). Uiteindelijk heb ik in 10 jaar tijd van deze derde editie ongeveer 530 exemplaren verkocht, terwijl het financiële break-even point op ongeveer 150 lag. De gok om het boek in eigen beheer uit de brengen had dus goed uitgepakt.

Boekbesprekingen van de derde editie van Patch testing (selectie)

Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie 2008;18:417

Het boek voorziet in de testconcentraties en het geschikte vehikel van meer dan 4300 chemicaliën. Deze informatie is essentieel om het epicutaan allergologisch onderzoek (plakproeven) betrouwbaar en veilig te kunnen uitvoeren. Deze informatie is via andere bronnen beschikbaar, echter dit boek voorziet in een up-to-date, gerubriceerd en goed toegankelijk overzicht en maakt een vaak lastige zoektocht naar de juiste concentratie en/of vehikel overbodig ……… Het goed geprijsde boek is enig in zijn soort en onmisbaar voor de dermatoloog met een interesse in omgevings- en arbeidsdermatologie, verder reikend dan het verrichten van plakproeven met standaardmaterialen.

PIETER VAN DER VALK

 

Australasian Journal of Dermatology 2010;51:154

…….The third and latest edition of this book has long been awaited by the international patch-test fraternity and it certainly does not disappoint. It provides up-to-date information on recommended patch-test concentrations and vehicles for 4350 chemicals, an addition of 675 new allergens reported since the publication of the previous edition in 1994. If you can’t find the chemical in de Groot’s book, you probably can’t find it anywhere! …….Unequivocally, this information-packed, user-friendly book remains the most comprehensive and reliable guide to performing safe patch testing, and is an essential  requirement for every patch-test clinic.

ROSEMARY NIXON

 

Contact Dermatitis 2009;60:120

Dermatitis 2010;21:336

American Journal of Clinical Dermatology 2008;9:418

…..… I cannot imagine anyone with a serious interest in allergic contact dermatitis who will not have this on his or her bookshelf rapidly.

HOWARD MAIBACH

 

Journal of the American Academy of Dermatology March 2009;530

Aktuelle Dermatologie ‘BBS981’, 14.10.08

…….Nach der ersten Auflage 1986 und der Zweiten 1994 liefert Herr Professor de Groot nun eine noch reichere, aktualisierte Auflage mit Bezug zu zeitgenössischen Literaturquellen. ……. Um 650 neue Testallergene erweitert, enthält die jetzige Auflage eine Fülle an schnell nachschlagbaren, wertvollen Informationen zur Kontaktdermatitis. Sie ist jedem allergologisch tätigen Dermatologen unbedingt zu empfehlen und eine gute Investition, nicht zuletzt weil die Suche nach entsprechenden Testkonzentrationen und Vehikeln enorm erleichtert wird. Dem Autor gebührt grosser Dank für dieses Werk.

HANAN ADIB-TEZER

 

Ga verder met: